Tulburarile de anxietate – implicatii terapeutice si patogenetice

Conform unor prestigioase studii epidemiologice, tulburările de anxietate reprezintă cele mai frecvente afecțiuni psihiatrice de la nivelul populației generale. Abordarea terapeutică a tulburărilor de anxietate este una extrem de variată, ce include intervenții atât de model psihologic și tehnici de relaxare și autocontrol, care datorită caracterului non invaziv și a lipsei de efecte adverse, ar trebui ca atunci când este posibil să devină prioritare tratamentului biologic cu medicamente psihotrope.

Tehnica biofeedback are ca principiu de bază învățarea și controlul voluntar a unor parametrii fiziologici, ce în mod normal sunt în afara percepției senzoriale, și care astfel pot ajunge să fie controlate în mod conștient. Se realizează astfel închiderea buclei prin feedback dintre centru, comandă, periferie, organ și funcție efectoare, efect și percepția efectului înapoi spre centru, această buclă fiind obligatorie oricărei funcții conștientizate. Tehnica biofeedabck a fost utilizată începând din anii ‘70, indicația acesteia fiind atât pentru situații normale precum antrenarea capacității de autocontrol la sportivii de performanță, cât și într-o mare varietate de suferințe atât psihiatrice, psihosomatice și chiar de natură medicală.

Frecvenţa patologiei tulburărilor de anxietate

Frecvenţa patologiei tulburărilor de anxietate, în realitate, este mult mai mare decât cazurile ce ajung să fie tratate în serviciile de psihiatrie. Întârzierea depistării cazurilor duce la costuri sociale crescute.

Tratamentul tulburărilor de anxietate

Tehnica de biofeedback s-a născut în laboratoarele de cercetare ştiinţifică, unde erau studiaţi parametrii fiziologici ce definesc diferite stări psihice. Aceste tehnici de învăţare voluntară a autocontrolului şi-au demonstrat eficienţa în practica medicală, alături de tehnicile de psihoterapie.

Există, însă, un decalaj de câteva decenii între zona noastră şi ţările avansate în privinţa aplicării acestor tehnici, explicabil şi prin decalajul tehnologic existent. Tratamentul tulburărilor de anxietate, în literatura de specialitate, cuprinde tratamentul farmacologic, tehnici psihoterapeutice şi tehnici de învăţare şi autocontrol: biofeedback. Separat, fiecare şi-a demonstrat eficienţa şi au fost validate pe plan internaţional.

Leave a Reply

Your email address will not be published.